Mar 30, 2010

3 Soalan 1 Jawapan

at 10:26 AM 0 comments
Ada seorang pemuda yang lama sekolah di luar negeri, kembali ke tanah air.
Sesampainya di rumah ia meminta kepada orang tuanya untuk mencari seorang
guru agama, kiyai atau siapa saja yang bisa menjawab 3 pertanyaannya.

Akhirnya orang tua pemuda itu mendapatkan orang tersebut, seorang kiyai.

Pemuda : Anda siapa Dan apakah bisa menjawab pertanyaan-pertanyaan saya?
Kiyai : Saya hamba Allah dan dengan izin-Nya saya akan menjawab pertanyaan anda.

Pemuda : Anda yakin? Sedangkan Profesor dan ramai orang yang pintar tidak

mampu menjawab pertanyaan saya.
Kiyai : Saya akan mencoba sejauh kemampuan saya.

Pemuda : Saya ada 3 pertanyaan:


1.Kalau memang Tuhan itu ada,tunjukan wujud Tuhan kepada saya


2.Apakah yang dinamakan takdir


3.Kalau syaitan diciptakan dari api kenapa dimasukan ke neraka yang dibuat
dari api, tentu tidak menyakitkan buat syaitan. Sebab mereka memiliki unsur yang sama. Apakah Tuhan tidak pernah berfikir sejauh itu?

Tiba-tiba kyai tersebut menampar pipi pemuda tadi dengan keras.

Pemuda : (sambil menahan sakit) Kenapa anda marah kepada saya?
Kiyai : Saya tidak marah...Tamparan itu adalah jawaban saya atas 3 pertanyaan yang anda ajukan kepada saya.


Pemuda : Saya sungguh-sungguh tidak mengerti.
Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?

Pemuda : Tentu saja saya merasakan sakit.
Kiyai : Jadi anda percaya bahawa sakit itu ada?

Pemuda : Ya!
Kiyai : Tunjukan pada saya wujud sakit itu!

Pemuda : Saya tidak bisa.
Kiyai : Itulah jawaban pertanyaan pertama...kita semua merasakan kewujudan Tuhan tanpa mampu melihat wujudnya.

Kiyai : Apakah tadi malam anda bermimpi akan ditampar oleh saya?
Pemuda : Tidak.

Kiyai : Apakah pernah terfikir oleh anda akan menerima tamparan dari saya hari ini?
Pemuda : Tidak.

Kiyai : Itulah yang dinamakan takdir.

Kiyai : Terbuat dari apa tangan yang saya gunakan untuk menampar anda?
Pemuda : Kulit.

Kiyai : Terbuat dari apa pipi anda?
Pemuda : Kulit.

Kiyai : Bagaimana rasanya tamparan saya?
Pemuda : Sakit.

Kiyai : Walaupun syaitan dijadikan dari api dan neraka juga terbuat dari api, jika Tuhan menghendaki maka neraka akan menjadi tempat yang menyakitkan untuk syaitan.

Source: Email from Balkish

Mar 22, 2010

Holiday on Mac

at 9:51 PM 4 comments
Went to Kota Kinabalu, Sabah.
15-17 March 2010

bangun seawal 3am. Sebab flight pukul 6.50am 15.03.2010

naik air asia jek!!!

sunrise from the up

arrival 9.20am 15.03.2010 kota kinabalu airport

KK also got kedai mamak.

masa sampai KK, kawan abah jemput kat airport.Makcik dayang + cikgu mahmud.
malam tu, mereka ajak makan dirumah mereka..
thanx kerana layanan istimewa kepada kami yang 1st time jejak di KK..

hasil hari pertama di KK (pasar filipino)
hari ke-3, hasilnya lebih dari 3 kali ganda.

16.03.2010 - di Jesselton jetty. mahu ke Pulau Manukan.
teksi = RM10/cab (4 pax)
speed boat = RM13/pax
Jetty duty = RM6/pax

posing sat

panas terik, 10.00am..

on speed boat...scary...

arrived - Pulau Manukan - 15minutes from Jesselton

Taman TunKu Abdul Rahman RM3/pax

Snorkling @ Pulau Manukan



Balik dari Pulau Manukan

Hotel kami menginap.
Hotel Seri Boerneo, Sinsuran.
RM99/room(2 pax)/night - include breakfast

waterfront

last minutes shopping

balikkkkk!!!!yeayyy..
best....

Mar 12, 2010

Mintak Cuti final part...

at 5:11 PM 2 comments
entry ni susulan daripada entry sebelum ni....click sini kalau rajin membaca

td jumpa dua2 bos...

"erm....(sengih jup)...bosssss.....mggu depan...isnin, selasa, rabu...saya nak cuti yeay"

haaa...u nak pegi mana??

"nak pegi **** je"

haaaaa....u pegi dengan suami ye???

"haaa??mana ade"

eh...u pegi dengan boifren ye...

"bukan laa...saya pegi dengan famili"

oooo..pegi dengan famili....ooo...dengan boifren belum sah lagi...

"ehehehhehee"

ok..ok....


yessss.....sorang bos dah lepas...lagi sorang plak...

ni plak lg sorang...



"erm...puan....mggu depan saya cuti isnin-sampai-rabu ye"

aaaa..okkk...ada ape2 update x?

"bla..bla..bla..tapi puan jgn risau, puan suriani ada mggu depan"

okkk..



fuhhhh...settle keje aku...

yeayyy..leh holiday dengan cemerlang!!!

Bos...saya nak cuti...ermm...

at 4:31 PM 0 comments
ermm...aku nak dah mintak cuti minggu depan...seminggu...
dari tahun lepas aku minta...dah approved..
masalahnya....
nak cakap kat bos...
dah la keje tengah banyak...
officer xde...
camne nak cakap ni...
bos plak asyik BZ...
hadoii..takot la..
mcm mane pun, aku kena amik cuti...
sbb tiket flight dah beli...dah bayar...
dari tahun lepas plan..
tapi apsal la time2 ni bnyk keje plak haa
adess...tension aku...camne nih??
camne nak cakap kat bos yang aku cuti mggu depan...
aku ade masa stengah jam je lg sblm bos cabut balik...
haduihh..
runsiinggg...

kalau aku sms je dia kata mggu depan aku cuti bleh ke??
ekekkeke...
ermmm..


gulpp!!!...

Onion Facts

at 8:46 AM 1 comments

Now let us read about the
Amazing Onion.

It is not Vege Tales... but Facts.
Wish i knew this earler !!





A friend of mine told me a story about when he was a kid he was in the hospital & nearly dying. His grandmother came to the hospital & told a family member to go buy her a large onion & a new pair of white cotton socks. She sliced the onion open then put a slice on the bottom of each of his feet & put the white cotton socks on him. In the morning when he awoke they removed the socks. The slices of onion were black & his fever was gone. The following story that someone sent to me might have some truth in it & we are going to try it this winter.

In 1919 when the flu killed 40 million people there was this Doctor that visited the many farmers to see if he could help them combat the flu. Many of the farmers and their family had contracted it and many died.

The doctor came upon this one farmer and to his surprise, everyone was very healthy. When the doctor asked what the farmer was doing that was different the wife replied that she had placed an unpeeled onion in a dish in the rooms of the home, (probably only two rooms back then). The doctor couldn't believe it and asked if he could have one of the onions and place it under the microscope. She gave him one and when he did this, he did find the flu virus in the onion. It obviously absorbed the bacteria, therefore, keeping the family healthy.

Now, I heard this story from my hairdresser in AZ. She said that several years ago many of her employees were coming down with the flu and so were many of her customers. The next year she placed several bowls with onions around in her shop. To her surprise, none of her staff got sick. It must work.. (And no, she is not in the onion business.)

The moral of the story is, buy some onions and place them in bowls around your home. If you work at a desk, place one or two in your office or under your desk or even on top somewhere. Try it and see what happens. We did it last year and we never got the flu.


For flu cure:

cut both ends off an onion put one end on a fork and then place the forked end into an empty jar...placing the jar next to the sick patient at night. It said the onion would be black in the morning from the germs...sure enough it happened just like that...the onion was a mess and I began to feel better.


Onions
and garlic placed around the room saved many from the black plague years ago. They have powerful antibacterial, antiseptic properties.

One more thing, never store cut onions and consume the next day.


Source: Email From Safina

Mar 3, 2010

Tutorial Bagi bunga

at 10:55 PM 6 comments
Kepada Pakwe2/suami2 di luar sana..sape yang cakap bagi bunga ni membazir??angkat tangan!!

antara dialog yang biasa dengar: "Buat ape bagi bunga, bukan boleh makan, bukan boleh simpan lame, nanti buang jugak"

erloo...pada pendapat ze, bunga ni bukan bunga semata-mata, tapi ade sentimental value. Kalau dapat bunga dari orang yang kita sayang, si penerima bukan sahaja dapat bunga semata-mata, tapi nilai perasaan tu haa...

Bagi bunga bukan kepada aweks2/isteri2 semata-mata...leh gak la bagi kat mak..

ok..meh nak ajar camne nak bagi bunga pada seseorang. Ala-ala tutorial la nih.

Kalau korang jenis yang tak segan/malu untuk ke kedai bunga, leh la g kedai bunga tros, bli kat sana, bagi sendiri kat sesapa yang korang nak bagi.

Kalau korang malu/segan sangat-sangat, pastu konon-konon cam Bz xsempat nak g cari kedai bunga, online je la.

ni antara florist yang ok... (kot, penah try skali, ok la) ---> Sini (Blooming.com.my)

senang je, mula-mula pilih bunga...sign up, isi billing information and info lain yang dikehendaki.

cara nak bayar, credit card/online banking/KawanKu ATM/Open Bill Payment/pay cash @ Outlet...

alaa...baca je la kat website atas tu...

pastu kedai akan hantarbunga kat penerima.. Surprise....


Ni bunga yang aku g bli sendiri kat area Petaling Street...utk hiasan rumah..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ni plak surprise dari Mrezz...
Pagi tadi...
ehehehheheheh

Mar 2, 2010

Dia

at 11:31 PM 2 comments
Dengan dia, xpernah rasa menyesal
Perkara susah jadi senang
Keje leceh jadi mudah
sempoi je dengan dia.

waktu solat aku, dia yang jaga
setiap hari waktu subuh dia akan kejut aku bangun
bila aku boros belanja, dia yang akan ingatkan
bila aku banyak makan, dia akan ingatkan jugak
bila aku kurang makan, dia yang risau

aku nak pergi mana-mana, dia bawak kalau boleh..
nak makan ape, dia carikan tempat
aku sakit, nun dari pahang dia datang KL bawak aku g klinik

pandai dia amik hati famili aku
mak aku rajin masak bila dia datang umah
abah aku plak rajin melayan soh dia tambah nasi
adik aku rajin melayan dia main game n tgk tv

dia sempoi..
sentiasa kemas..
baik hati..
senang je nak mix ngan orang sekitar aku..

dengan dia, aku xpenah rasa aku pernah ade org lain, dulu, kini, selamanya..
koang faham tak?
tak kisah kalau korang nak kate bosan ke ape ke..
tapi ntah la...nak jugak cakap..

bila dia merajuk, aku risau sgt..
bila dia marah, dia xpernah tunjuk, tapi aku tau la..

aku banyak yang kurang
mmg tak terbanding..
ape yang dia beri kat aku, istimewa sgt..

ishkk...jiwang plak malam2 nih..

aku tak mau bgtau sape gerangan si dia yang aku maksudkan..

biar dia sendiri yang tersenyum-senyum..

sweet 3Mac2010

Korang Ping Blog, Aku Click Ads korang...

at 10:28 PM 1 comments
ok korang semua..kepada GengBlogger...sementara menunggu detik 12am jup lagi...skg ni aku bermurah hati untuk click banner iklan2 korang...xkira iklan ape pun.. dan terutamanya....
so, sape yang ping blog....aku akan sergah blog korang dan click ads....
okk...misi dimulakan....


psss...click la nuff/google ads aku yek...ehehhe

Rokok Exterminator

at 9:59 PM 3 comments
Inilah tugasan ku kali ini.
Aku sebagai pemusnah rokok.

Memulakan tugas.



yeayyyy..pasni sumbat tong sampah..hamek kau...
ni sume adik aku punye keje..
dia yg kuat merokok....
aku yg kena cleankn sampah sarap yang dia kumpul...
kalau jual kotak rokok ade hasil xpe gak...
ni habuk je banyak...
ceiss...
 

EPISOD PENSIL
Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei