Apr 28, 2015

Me and my 2nd baby

at 6:54 AM

  6.47am 28 April 2015  


Mode: stressful..
Haa.. pepagi ni da cuak.. sebab nak kena serah diri.. Hari ni masuk hari 40 minggu 6 hari. 
Still blom ada tanda-tanda nak bersalin kecuali braxton hicks yg i da start rasa almost last 3 weeks.

Pagi ni plan untuk hantar Ayra ke taska dulu. Ye la.. lagi pun budak kecil memang dilarang langsung untuk naik ke wad.
Walaupun bakal bersalin anak kedua.. haaaa..dia punya stress lagi dasyat dari anak pertama.. sebab da ada pengalaman ngeri... huhuhuhu...
Ok mommy...  tak mau stress sangatttt !!!
Tingggg.... jom minum minyak kelapa daraaaaaaa!!

  8.54am 28 April 2015  

Fuhhhhh.... wa tersangat la cuakk.... sekarang tengah tunggu en abang kat depan kaunter masuk wad.. punye la cuak sampai tak berani nak register sendiri.. ermmm.. mane la suami ku tak sampai sampai lagi... hohohoo... serius stress sangat sangat...

  11.20am 28 April 2015  

Phewww... sekarang da masuk wad... da suruh suamiku pulang... kalau ada apa-apa baru roger dia... tadi baru buat CTG 20 minit. Adoii... sakit pinggang baring lama-lama.. CTG tu yang dia tarok detector belt kat perut tuuu.. yang kesan heartbeat baby n contraction level tu kata nurse.. huhu...  pasni tak tau apa lagi depa nak buat...

  2.38 28 April 2015  

Masa ni la rindu si anak...
Doc baru lepas explain...kalau by tomorrow morning masih belum ada tanda-tanda... maka... akan diinduce la kamu wahai si ibu. Kalau biasa akan bg 3mg ubat. But memandangkan si ibu ada previous scar (emergency ceaser pada kelahiran terdahulu),  so ubat akan diberi half which is 1.5mg sahaja sebab takut ada risiko pecah rahim. If masih tiada jalan buka, makanya akan diberi lagi 1.5mg kali kedua. Dan jika masih belum buka jalannya...akan ditambah lagi 1.5mg dengan kebenaran pakar.
Jika semasa prosedur berlangsung ada risiko fetal distress, contraction terlalu kuat dll...maka....akan di emergency ceaser lah...

Ya Allah... Engkau perkenankan lah aku bersalin normal dengan kesakitan yang kurang... selamat ibu dan anak... Aminn...

  8.51 pm 28 April 2015  

Alhamdulillah...masih dikurniakan kesihatan yang baik dan kandungan yang stabil. Belum muncul tanda-tanda bersalin. Kemungkinan besar esok pagi akan check jalan.. dan jika belum ada bukaan... akan induce.. dan akan dipantau dalam tempoh 6 jam.
Ya Allah.. kau kurangkanlah kesakitan yang bakal ku hadapi esok..
Ya Allah... kau izinkan lah aku bersalin normal dengan kesakitan yang kurang dan tanpa diinduce Ya Allah.... sesungguhnya.. Engkaulah maha mengetahui dan maha menguasai...
Aminn...


  5.45am 29 April 2015  

Nurse n sister datang buat CTG... baby tengah sleeping beauty... so heartbeat baby kurang cantik katanya. So.. diorang goyang-goyangkan my perut untuk baby bangun. Malam tadi da banyak baby gerak. So baby letih kot... lepas 30 minit start contraction yg agak kuat. Sister cakap..kalau ada contraction. .. x jadi induce la kot... doc suruh continue CTG lagi 10 minit..
Nurse datang balik amik timing.. 3x contraction dlm masa 10 minit.

  6.47am 29 April 2015  

Nurse intercomm... puan.. sila ke hadapan sebentar. .
Then jumpa doc...
Doc tanye kuat ke contraction... i jawab... agak laaa... then dia amik timing... ermm... xde pun... pastu doc explain...kalau ada contraction.. dia xkn masuk ubat induce dulu. Takut jadi contraction kuat.. previous scar maybe pecah. Bila doc timing... dapat 2 in 10.

So doc nk check jalan je dulu... dia kata dia akan bantu buka jalan sikit.. dalam hati da gundah sebab memang aku tau sakit punya lah.. aku siap cakap... jup doc.. bg saya ready. .. fuhh.. then doc proceed.. Ya Allah... sakitnya alahai... tapi tak sesakit macam masa anak pertama dulu. Dulu siap darah meleleh2 keluar...
Start dari tu....
Aku mula kerap contraction mengeras every 10 minit... then 3 to 5 minit.

Ku gagahi jua.
Alhamdulillah. ..doc x jadi induce... doc kata tgk by 12 nnt kalo xde bukaan lg dia akan buat lagi. Ya Allah. .. makbulkanlah doaku ya Allah.

  9.06 am 29 April 2015  

Segerombolan doc n nurse datang... pakar check record..katanya... by 11am... check bukaan.. jika tiada bukaan n contraction sama je.. akan induce sikit. Hadoiii... paling lame prosedur akan ambil 8 ke 10 jam.. if tak boleh jugak.. terpaksa proceed dgn ceaser... faham?? Doc bertanya.. hadoi laaa...

  11.30 am 29 April 2015  

Doc datang lagi.... dah macam tora pulakkan..
Kali ni... ermm....kene seluk.. aiyohhhhh... doc kata... bukaan dah 4cm. So doc pesan kat nurse... kasi makan dulu baru hantar labour room... Ya Allah.. permudahkanlah urusan kelahiran ini dengan kesakitan yang sedikit, mudah, cepat dan selamat... Aminnn..


  3.40 pm 29 April 2015  

Nurse datang check heartbeat and timing. .. 2 in 10. Baby 131. Tapi masih di wad. Belum ke labour room... penuh agaknya... dan setakat ni.. masih boleh tahan sakit perut mengeras a.k.a contraction itu. YA ALLAH... Kau izinkanlah aku bersalin secara normal dengan kesakitan yang sedikit, mudah, cepat dan selamat kedua-dua kami.. Aminnn..
Mama rindu Ayra.... nanti mama balik bawak baby ye sayangg...

  5.00 pm 29 April 2015  

Si ibu dijemput masuk ke labour room. Ok nervous sangat. Labour room sangat sejuk... pakai stokin.. tapi disuruh buka sebab takut kena darah kata nurse.. alahai... darah smapai kaki ke??? Cuak makkk..

  5.30 pm 29 April 2015  

Cubaan ntah kali keberapa baru la air ketuban dapat dipecahkan... katanya kedudukan kantung sangat tinggi.. rasanya maybe 10 x kot diorg try masukkan alat putih panjang tu utk pecahkan ketuban. Haishh.. ngeri lah sangat...dan sakit. Dan air ketuban adalah sangat banyak.. time ni en suami blom dapat masuk labour room lagi.
Si ibu ni pun dok la terjenguk2 mana la diorang ni tak panggil lagi ke suamiku masuk..

  5.45pm 29 April 2015  

Contraction mula muncul. Sedikit demi sedikit. Sakitnya hanya Allah yang tahu. Masa check bukaan baru 4 cm tadi. Aku ngn suami dok terkira-kira kalo nk tunggu sampai 10 cm... maunye lagi 6 jam. Kol. 12 malam baru settle agaknya.

  6.45 pm 29 April 2015  

Ya Allah..kau kurangkan lah sakit ku ini. Contraction semakin menjadi2.. nurse yang handle aku sampai tanya boleh tak dia check jalan.. dan aku tak bagi.. huhu...xmau la check bnyk kali... sakit sangat.
Masa contraction datang... keberadaan en suami di sisi memanglah amat penting dan membantu redakan perasaan gundah ni..
Aku diberi ubat tahan sakit. Nk epidural tak boleh katanya. Pakar tengah que bnyk pesakit operation. Ok... i redha jek...

  7.20 pm 29 April 2015  

Ini masa kritikal.. sakit contraction memang rasa nak meneran berak. Time ni nurse tak tanye dah... dia tengok aku sakit sangat sampai terjerit-jerit...dia tros check jalan.. puan... dah 8-9cm ni pun...
Mula lah saat aku disuruh teran je bila rasa sakit nk teran... YA Allah. . Hanya Dia yang mengetahui apa yang aku dan kami lalui..
rasanya 20 kali jugak la try teran. Masa tu rasa macam...eh... ni nk berak ke nak beranak ni.. hihi.. siap tanye kat nurse. Apa tu nurse.. apa yang nk keluar tu..

  7.37 pm 29 April 2015  

Alhamdulillah... teran yang terakhir.. keluar jugak akhirnya anak mama ni..
Syukur alhamdulillah... 5.00 pm sampai 7.37 pm...tak de la kene tunggu sampai 11.59pm. Ini part yang memang sangat sangat rasa bersyukur.. tak sakit lame sangat.
Lepas baby keluar.. diorang datang ambil darah tali pusat untuk simpan kat pusat darah negara. Semoga dapat memberi manfaat. Insyaallah...
Then mula proses keluarkan uri.. cuci darah beku.. jahit... part ni memang aku tak sanggup nak cerita.. hahahhh...
Sila rasa sendiri... ngeh ngeh ngeh...

  10.10 pm 29 April 2015  

Ditolak masuk ke wad semula.
Time ni memang rasa habis tenaga.. lapar..dahaga... semua ada...

Then lepas settlekan buncuh vico.. letak biskut n standby barang sekitar katil.. en suami pun pulang...

  10.58pm 29 April 2015  

Terasa sangat lemah. Cuba bangun untuk minum vico.. pergh.. tetiba gelap gulita.. gedebushhhh... waaa jatuh maaaa.. hahahha... dalam gelap gulita tu cuba bangun namun gagal dan jatuh kembali...kali kedua dah tak daya untuk bangun. Dalam hati mengharapkan nurse datang check Blood pressure... dan Allah Maha Besar...  masa tu la nurse masuk bilik dan gelabah panggil nurse n doctor untuk angkat aku..
Masa tu dengar sipi sipi jek apa arahan doc n nurse. Nurse bagi biskut kat tangan untuk makan...memang lemah. Darah da bnyk hilang. Tenaga dah flat. Last makan masa lunch jm 12.30 tgh hari.
Masa tu nurse kata malam ni diorg jagakan baby...Alhamdulillah... ada bantuan... dapat la rehat malam ni. Walaupun dengan perut kruk kruk laparrrrr... hahaa... sakit2 pun boleh fikir lapar.. nasib baik time tu tak terbayang makan sedap sedap kan. Haha..

  1.14am 30 April 2015  

Pagi ni ku gagahi jua untuk wassap en suami
" Esok babah dtg awal sket eh... tolong mama esok. Td pun mama pitam jatuh lepas turun katil...bawakkan roti or biskut sket eh...ni tgh nasuk air."

  Pagi 30 April 2015  

Pagi ni aku try duduk.. masih rasa nak pitam. Bangun.. berdiri... dan cuba jalan.. memang tak boleh.. pitam sampai kejang kata suamiku...duduk pun pitam... gelabah dia. Hehe.. ampun banggg...2 kali tumbang pagi ni.. alamatnya memang takkan dapat balik rumah la hari ni kan..

  1 May 2015  

Wehooo...hari ni kene pura pura kuat dan sihat demi untuk dapat kebenaran balik awal hari ni . Ehehheheheh....
Tak mau dok hospital lame2.. 4 hari 3 malam... cukup la.. mengalahkan orang bersalin operatiaon pulakkan...
Dann....  yeayyy... dapat balik pagiiii..... heheheh...
Terima kasih Warga Hospital Bersalin Kuala Lumpur terutama semua nurse n doc wad 4B dan yang terlibat dengan bilik bersalin no.15....  haa... sempat tuju ucapan lagi...jasamu ku kenang...
Alhamdulillah syukur...

1 comments:

IBU PUSPITA on May 31, 2015 at 8:26 PM said...


Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

 

EPISOD PENSIL
Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei