Aug 5, 2013

All-New Ford Focus - Kenapa Tak Boleh Kunci Pintu dari Dalam Kereta?

at 3:59 PM
Teaser:


Memandangkan baru pakai kereta yang memang jauh berbeza dengan WAJA, so banyak la yang kena belajarkan. Alhamdulillah.

Al-maklumlah, masa pergi ambil kereta tu, tanya apa yang terfikir je.

OK...buat masa ni aku ada dua isu,

Ford Focus ni ada SYNC, yang mana SYNC ni apabila di-paired dengan mobile phone, SYNC sepatutnya boleh terima dan buat call serta sms, hanya dengan tekan-tekan button kat steering. Hah..faham ke? maknenya tak payah la nak cari handphone masa tengah drive. Semua call dan sms patutnya boleh masuk terus kat SYNC. 

Ok, isu pertama - selalunya, SYNC Ford Focus kami di-paired dengan iPhone4 sang suami. Memang boleh buat call, receive call via SYNC, tapi.... tak boleh baca dan load SMS, kalau nak hantar SMS via SYNC memang boleh, tapi SMS tu tak diterima oleh penerima. Maknanya tak boleh hantar SMS jugak.


OK, isu kedua, dalam kereta memang ada central lock button, tapi, fungsinya, hanya boleh lock / unlock pintu luar. Kalau kita lock, hanya dari luar je tak boleh bukak pintu, tapi dari dalam boleh bukak pintu. Bila anak dah pandai usik sana-sini, memang rajin la dia nak bukak pintu dari dalam masa kereta tengah berjalan. Bahaya oiii....Tak de ke cara nak kunci pintu tu dari dalam????



So, dua isu ni aku dah tanya pada FORD.

Ini maklumbalas yang diterima,


Dear Mr Mohd Ezzuan 
Thank you for writing in. 
Kindly refer below. 

  1. Most mobile phones can be connected witlessly to the SYNC feature available in your Ford Focus. However some mobile phones may not be compatible for some of the SYNC features, in the case of the iPhone the text message function is not compatible and as such is not supported. All other functions like making hands free calls, playing audio files via Bluetooth audio streaming is supported.
  1. The door locks on the Ford Focus is designed for the safety of the occupants in case there is external intrusions by strangers. It must at all times enable occupants to be able to open it from the interior incase the is a collision or accident enabling the occupant to escape. Should you require the door stop be locked in the presence of children in the vehicle, it is recommended that the child lock on the rear doors are utilized for optimum children safety.
We hope the above informs. 

Firstly, terima kasih kepada FORD Malaysia sebab sudi reply.


OK....untuk isu pertama, memang tak ada niat untuk tukar handphone lain, so terima seadanya..keh keh keh.

Untuk isu yang kedua, memang kena alert. First skali dah on child lock kat pintu belakang. Cumanya kena alert bila duduk dengan anak kat seat depan.






0 comments:

 

EPISOD PENSIL
Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei