Aug 9, 2012

Jenis Baju Baby (Nak Senang / Payah?)

at 11:22 AM
Hye Semua~~

Hari ni tiba-tiba MamaAyra cam nak buat karangan pasal jenis-jenis design baju baby.

Ye la... Ibu-ibu mengandung anak pertama mesti jarang terfikir pasal design baju untuk baby, sama ada senang ke nak pakai, susah ke tak? selesa ke tak...

First sekali, bila dah beli baju baby, tolong le basuh dulu sebelum bagi baby pakai.

Mane la tau, dulu lipas pernah buat telur dalam baju tu ke, ye la, kita mana tau kan, ada hama ke, ada pin-pin baju ke...ada selumbar kayu ke kan... Kalau sayang anak, sila la basuh dulu baju baby ye....

MamaAyra buat karangan berdasarkan pengalaman sejemput ni, dan setakat mane yang ingat je la ye...

Kita kalau tau je pregnant, mesti excited nak beli barang baby kan... Macam Fad n Abot

Pantang kalau tengok baju-baju comel, geram je, rasa nak sambar semua je kan..

Tapi sebelum sambar, kena tengok design baju dulu tau.

Antara baju-baju yang banyak jual - 

  • Baju Butang Depan
  • Baju Sarung (butang belakang)
  • Romper (full)
  • Romper + legging  

Paling senang nak bagi pakai, baju yang ada butang depan.

Dengan tahap kelembutan dan keadaan baby yang masih kecik, dan tak kuat, agak susah nak bagi baby pakai baju jenis sarung / romper. So, the best adalah baju butang depan yang xpayah nak sarung di kepala, angkat terus badan baby...

Tapi MamaAyra suka bagi Ayra pakai romper + leging (siang) / fully romper sebab nampak kemas. nak tukar pampers pun senang, bukak butang kat bawah je, selak naik atas, tukar pampers. Siap.

Kalau malam, pakaikan la baju lengan panjang dan seluar panjang. 

Kan ada baju jenis lubang-lubang tu, MamaAyra x beli sangat baju camtu, rasa macam seksi la pulak, takut baby sejuk, lepas tu nanti mane la tau ada binatang/serangga kecil masuk ikut celah-celah lubang tu. Then kalau baby muntah, kan dah kena badan jugak.

Kalau beli romper pulak, yang dekat leher tu make sure beli yang buttonless. Kalau macam romper mothercare tu ok, kat leher jenis lipat yang tak ada button.

Kalau jenis full romper tu, better cari yang button klip, senang sikit
Kalau button yang macam butang biasa tu agak leceh la. 

Bila baby dah agak keras dan kuat, dah senang dah bagi pakai baju ape pun. 

Bergantung kat kita yang nak pakaian baby dengan baju-baju yang selesa dan comel. Sama ada confident ke tak. Kalau dah biasa handle newborn baby, semua rasa macam senang dan mudah.

So, mommy to be, beringat dan berfikirlah dengan bijak semasa membeli pakaian untuk anak anda tersayang.  Peringatan untuk diri sendiri juga. Sila jangan membazir. ;p

 
  
Ayra berbaju tanpa lengan + seluar pendek bergetah


Ayra berbaju Romper + Legging

Ayra berbaju Romper (berButang di Bahu) + Legging 

Ayra Bertuala ;p

Ayra Berbaju ROmper + Legging again

Ayra berbaju tidur, Butang Depan, Seluar Panjang

Ayra in her dress.. Majlis Aqiqah

Ayra berbaju butang belakang + Skirt

Ayra berbaju butang belakang + seluar Panjang

Ayra berbaju tidur lengan panjang / seluar panjang

Ayra berbaju romper + legging again!!

Ayra in her Romper (without legging)



2 comments:

fz@ on August 9, 2012 at 1:22 PM said...

byk gile gmbr ayra bam bam!..geram nk cubit!.. :D

fadhilah on August 10, 2012 at 12:48 PM said...

mcm2 baju ayra! baik akan aku ikut nasihat kamo!

 

EPISOD PENSIL
Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei