Mar 29, 2011

Tau Apa Maksud BOMBA?

at 8:42 PM
Hye Semua~~

haaaaaaaaa....agak-agak, ramai tak yang tak tau maksud BOMBA??

sape tau??

tau tak???

sebelum tau, aku memang tak tau,

bile dah tau..nak share ngn korang...

aku sure ramai gak yang tak tau...

BOMBA adalah......................


Badan Organisasi Mencegah Bencana Alam

9 comments:

Anonymous said...

Balai Operasi Memadam Bakaran Api (BOMBA) heweeee..

Anonymous said...

salah la.. berasal dari bhasa sanskrit..'bemba'.. brmaksud kepala paip air

Anonymous said...

bomba tu maksudnya bomb air daaa...

master rickie on August 19, 2014 at 11:05 AM said...

Dr bahasa portugis...bombeiro...maksud dia pemadam kebakaran...

Anonymous said...

Yes, dlm bahasa Portugis 'bombeiro' maknanya 'ahli bomba' (seorang).

'Bombeiros' pula maknanya 'pasukan bomba'. :)

Anonymous said...

rasenya perkataan itu dari bahasa asing .. bukan perkataan yang di ringkaskan.

Hamidi Ali 9W2MDP on December 17, 2016 at 10:36 AM said...

NAMA JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA Pelbagai persoalan timbul tentang bagaimana bermulanya nama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Perkataan bomba dikatakan berasal daripada perkataan Portugis iaitu Bombeiros yang bermaksud pasukan pemadam. Manakala menurut Kamus Dewan, perkataan bomba mempunyai dua (2) maksud iaitu sejenis alat yang digunakan untuk mengepam air dan pasukan memadam kebakaran. Berdasarkan kepada penemuan dokumen iaitu sekeping surat permohonan kepada pemerintah negeri Kedah bertarikh 12 September 1922 bersamaan 21 Muharram 1341, membuktikan bahawa perkataan bomba telah lama digunakan. Di dalam surat tersebut, terdapat perkataan bomba ayer yang merujuk kepada permohonan penempatan bomba ayer tersebut untuk memelihara pekan Kulim daripada kebakaran. Melalui temubual Sejarah Lisan Arkib Negara Malaysia dengan bekas Timbalan Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia iaitu Tuan Hj. Mohamad Yusop bin Hamzah pada 14 Disember 2011 menyatakan bahawa jabatan ini menggunakan nama fire brigade sebelum ianya ditukar kepada Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia. Usaha menukar dan menterjemahkan nama fire brigade dan beberapa perkataan teknikal lain berkaitan dengan jabatan telah dibuat dalam satu kempen Bulan Bahasa Kebangsaan anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka yang dilancarkan pada 28 Januari 1961. Bulan Bahasa Kebangsaan ini diadakan selama enam tahun, iaitu dari tahun 1961 hingga 1966. Penterjermahan ini dibuat oleh beliau bersama tiga orang pegawai bomba lain iaitu Tuan Hj. Mohd Nor Daemon, G. Kandiah dan seorang pegawai berbangsa Cina dari Mentakab yang dilantik oleh Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai panel penterjemah. Menurut beliau perkataan fire brigade kalau diterjemahkan secara terus bermaksud pasukan api dan dirasakan tidak berapa sesuai untuk digunakan pada masa itu. Idea untuk perkataan bomba kemudiannya diambil dari nama sejenis alat pengepam minyak atau air yang dipanggil gumba. Alat ini walau bagaimanapun hanya dapat mengepam air dan tidak memancut air. Oleh itu satu lagi perkataan lain digunakan iaitu bombat yang bermaksud menumpukan tapi masih tidak sedap didengar. Selepas itu huruf T telah dibuang dan perkataan yang digunakan hanyalah bomba sahaja. Pada 8 Januari 1997, nama jabatan sekali lagi mengalami perubahan apabila Jemaah Menteri telah bersetuju mengubah nama Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Satu majlis pengumuman dan pelancaran telah dibuat di Genting Highlands pada 21 Februari 1997 oleh YAB Dato‟ Seri Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia pada masa itu.

Hamidi Ali 9W2MDP on December 17, 2016 at 10:36 AM said...

NAMA JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA Pelbagai persoalan timbul tentang bagaimana bermulanya nama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Perkataan bomba dikatakan berasal daripada perkataan Portugis iaitu Bombeiros yang bermaksud pasukan pemadam. Manakala menurut Kamus Dewan, perkataan bomba mempunyai dua (2) maksud iaitu sejenis alat yang digunakan untuk mengepam air dan pasukan memadam kebakaran. Berdasarkan kepada penemuan dokumen iaitu sekeping surat permohonan kepada pemerintah negeri Kedah bertarikh 12 September 1922 bersamaan 21 Muharram 1341, membuktikan bahawa perkataan bomba telah lama digunakan. Di dalam surat tersebut, terdapat perkataan bomba ayer yang merujuk kepada permohonan penempatan bomba ayer tersebut untuk memelihara pekan Kulim daripada kebakaran. Melalui temubual Sejarah Lisan Arkib Negara Malaysia dengan bekas Timbalan Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia iaitu Tuan Hj. Mohamad Yusop bin Hamzah pada 14 Disember 2011 menyatakan bahawa jabatan ini menggunakan nama fire brigade sebelum ianya ditukar kepada Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia. Usaha menukar dan menterjemahkan nama fire brigade dan beberapa perkataan teknikal lain berkaitan dengan jabatan telah dibuat dalam satu kempen Bulan Bahasa Kebangsaan anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka yang dilancarkan pada 28 Januari 1961. Bulan Bahasa Kebangsaan ini diadakan selama enam tahun, iaitu dari tahun 1961 hingga 1966. Penterjermahan ini dibuat oleh beliau bersama tiga orang pegawai bomba lain iaitu Tuan Hj. Mohd Nor Daemon, G. Kandiah dan seorang pegawai berbangsa Cina dari Mentakab yang dilantik oleh Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai panel penterjemah. Menurut beliau perkataan fire brigade kalau diterjemahkan secara terus bermaksud pasukan api dan dirasakan tidak berapa sesuai untuk digunakan pada masa itu. Idea untuk perkataan bomba kemudiannya diambil dari nama sejenis alat pengepam minyak atau air yang dipanggil gumba. Alat ini walau bagaimanapun hanya dapat mengepam air dan tidak memancut air. Oleh itu satu lagi perkataan lain digunakan iaitu bombat yang bermaksud menumpukan tapi masih tidak sedap didengar. Selepas itu huruf T telah dibuang dan perkataan yang digunakan hanyalah bomba sahaja. Pada 8 Januari 1997, nama jabatan sekali lagi mengalami perubahan apabila Jemaah Menteri telah bersetuju mengubah nama Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Satu majlis pengumuman dan pelancaran telah dibuat di Genting Highlands pada 21 Februari 1997 oleh YAB Dato‟ Seri Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia pada masa itu.

Hamidi Ali 9W2MDP on December 17, 2016 at 10:37 AM said...

NAMA JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT MALAYSIA Pelbagai persoalan timbul tentang bagaimana bermulanya nama Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Perkataan bomba dikatakan berasal daripada perkataan Portugis iaitu Bombeiros yang bermaksud pasukan pemadam. Manakala menurut Kamus Dewan, perkataan bomba mempunyai dua (2) maksud iaitu sejenis alat yang digunakan untuk mengepam air dan pasukan memadam kebakaran. Berdasarkan kepada penemuan dokumen iaitu sekeping surat permohonan kepada pemerintah negeri Kedah bertarikh 12 September 1922 bersamaan 21 Muharram 1341, membuktikan bahawa perkataan bomba telah lama digunakan. Di dalam surat tersebut, terdapat perkataan bomba ayer yang merujuk kepada permohonan penempatan bomba ayer tersebut untuk memelihara pekan Kulim daripada kebakaran. Melalui temubual Sejarah Lisan Arkib Negara Malaysia dengan bekas Timbalan Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia iaitu Tuan Hj. Mohamad Yusop bin Hamzah pada 14 Disember 2011 menyatakan bahawa jabatan ini menggunakan nama fire brigade sebelum ianya ditukar kepada Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia. Usaha menukar dan menterjemahkan nama fire brigade dan beberapa perkataan teknikal lain berkaitan dengan jabatan telah dibuat dalam satu kempen Bulan Bahasa Kebangsaan anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka yang dilancarkan pada 28 Januari 1961. Bulan Bahasa Kebangsaan ini diadakan selama enam tahun, iaitu dari tahun 1961 hingga 1966. Penterjermahan ini dibuat oleh beliau bersama tiga orang pegawai bomba lain iaitu Tuan Hj. Mohd Nor Daemon, G. Kandiah dan seorang pegawai berbangsa Cina dari Mentakab yang dilantik oleh Dewan Bahasa dan Pustaka sebagai panel penterjemah. Menurut beliau perkataan fire brigade kalau diterjemahkan secara terus bermaksud pasukan api dan dirasakan tidak berapa sesuai untuk digunakan pada masa itu. Idea untuk perkataan bomba kemudiannya diambil dari nama sejenis alat pengepam minyak atau air yang dipanggil gumba. Alat ini walau bagaimanapun hanya dapat mengepam air dan tidak memancut air. Oleh itu satu lagi perkataan lain digunakan iaitu bombat yang bermaksud menumpukan tapi masih tidak sedap didengar. Selepas itu huruf T telah dibuang dan perkataan yang digunakan hanyalah bomba sahaja. Pada 8 Januari 1997, nama jabatan sekali lagi mengalami perubahan apabila Jemaah Menteri telah bersetuju mengubah nama Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia. Satu majlis pengumuman dan pelancaran telah dibuat di Genting Highlands pada 21 Februari 1997 oleh YAB Dato‟ Seri Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia pada masa itu.

 

EPISOD PENSIL
Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei