Dec 12, 2010

DIY Bunga Tangan

at 11:21 PM
Hye Semua~~

ramai tak yang pernah cuba buat bunga tangan sendiri??

ada pernah terfikir nak buat sendiri?

bunga tangan yang simple....senang je nak buat.....mudah dan murah....

untuk majlis tunang Pensil hari tu, Pensil buat sendiri bunga tangan... sebnarnya makcik Pensil yang buatkan,...hehhe...Pensil cuma bagi idea sikit-sikit dan arahkan itu ini....

ok..meh nak cerita, bahan-bahannya ADALAH:
- bunga  hidup/bunga palsu pun boleh...pilih la kombinasi warna ikut suke sendiri... (kalau guna roses/carnation, 16 kuntum cukup dah)
- bunga kecil
- riben satin yang lebar....
- riben berdawai
- jarum peniti
- green tape (yang guna untuk balut lidi bunga telur...ape ntah nama betulnya)
- gunting

haa...tu je yang diperlukan...

cara-caranya:

** susun bunga dalam genggaman, jadikan bunga tu bentuk bulat bagi permukaan atas bunga tangan.....

** susun pulak bunga kecil di sekeliling bunga utama tadi...

** lepas tu lilit genggaman bunga, full dari atas sampai bawah dengan tape hijau.....agak-agak lilit sejengkal pun ok la rasanya....make sure lilit kuat-kuat..jangan sampai terlerai...

**dah lilit dengan tape hijau, ambil riben satin (ikut warna tema korang), lilit lagi skali dari atas sampai bawah...full tau....lepas tu bila dah abis lilit sampai bawah...semat dengan pin....kalau ada pin tudung dolu-dolu. semat dari bawah, sampai atas...kemas-kemas....

** then potong batang bunga tu...biar sama rata tau...

** buat la riben panjang berjurai dari atas sampai bawah

** pastu ikat la riben berdawai...buat bentuk sket....

dah siap....korang dapat gambaran tak??huahahhahaa...mesti susah nak paham kan..alaa...senang je...xyah bazir duit suruh orang lain buat mahal-mahal....

tgk la hasil bunga tangan yang Pensil buat sendiiri...

tadaaaaaaaaaaa...

ni model tak bertauliah...

ni pun..lagi sorang...





nah...kalau tak paham, tgk LINK NIH....(right klik..new tab.. Ok)

tak pun kalau da tak jadi sangat... ditambah dengan malas....boleh la tempah...

aku surfing ada jumpa blog nih...korang tgk la...tempah kat dia, mana tau berkenan,Pensil tak pernah tempah pun, tak de kena mengena dengan owner dia pun ha....LINK SINI...

OK...selamat berfikir ye...hehehe

2 comments:

Lia3003 on December 13, 2010 at 12:03 AM said...

saya pernah buat bunga tangan pakai straw je.. masa dulu buat bungan guna straw popular.. =)

^arina^ on January 10, 2011 at 2:10 AM said...

hahaha model yang gambar paling last sgt menawan

 

EPISOD PENSIL
Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei