Aug 10, 2010

Selumbar Ramadhan

at 9:59 PM

Hye Semua~~

Firstly nak wish, Selamat Melayari Bulan Ramadhan Yang Diberkati ini....

Rajin-rajin tambah amal ibadah dan pahala ye kawan-kawan Islam semua...

Erm...tgk tak tajuk entry kali ini...?? Drama skit tajuk entry ni..hehehe...

Nak dimulakan cerita, balik je keje hari ni, rehat2, calling2 Mrezz, pas2 aku pun cakap kat abah..

"abah, bile nak bukak katil nih??soh dah puasa...Khamis nnt org kedai nak anta katil"

(bukak katil: katil 2 tingkat, nak bukak n simpan dalam stor)

jeng..jeng..jeng......set katil baru.....yehaaa....ada makne ke tuh???eheheh...syhhh....

hohoo...

abah pun membalas...

"aaa...bleh nak bukak hari ni...akak g clear barang atas katil tu"

aku pun menjalankan tugas meng'clear'kan barang-barang atas katil yang sepatutnye...huhu...

tengah dok kemas-kemas....."adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii"

huwaaaaaaaaaaaaaaaaa......jari hantu ku masuk hantu..................eh..bukan...masuk selumbar!!!

owhhhhhhhh...parah...aku cedera parah...tusukan selumbar di bawah kuku....panjang dan dalam...selumbar tebal.....berwarna coklat mahagoni....huwaaaaaaa.....

abah menjalankan tugas bukak katil...aku terduduk menggoncang-goncangkan tangan bagi menghilangkan rasa bisa..owchhh....bisanyaaaaaaaa....

dari petang, sampai maghrib, aku belek2 selumbar...

aku usha internet, cara-cara buang selumbar....

antara petua yang aku jumpa, guna getah betik, sapu kat tempat masuk selumbar...nnt selumbar akan keluar...

lagi satu petua, letak belacan...aku pun mintak kat mak,

"mak, nak belacan"

"nak buat ape?"

"nak letak kat jari"

"mengarutlah"

"akak jumpa petua kat internet"

"tu belacan kat atas tu"

aku pun saje la try letak belacan...tempek kat jari...pas2 tggu bia kering...sambil-sambil tu aku kemas bilik sket2....haaa...belacan dijari dah nak kering..bucukkkkk....aku pun xsabar nk tgk hasilnye....aku basuh le tangan comel dan bucuk ini....

huwaaaaa..magisssssss...

tak de effect ape pun...

"mak, nak buat camne nih?kalau bia je xpe ke??kalau g jumpa doc, doc buat camne??"

"kepit la selumbar tu, tarik keluar...kalau bia je nanti makin teruk, tak pasal-pasal kena potong jari...sok ikut mak g HKL, mintak doc kuarkan"

"haaa???kena potong jari?????

(dalam hati aku: bia betul, tak mau la, nnt ape doc buat ntah...hurmm...cuba la kuarkan)

aku pun tekad, nak cuba kuarkan....

pe lagi, g amik tools....cewahhh...cam paramedik plak...ekekeke...

haaa...pas bertungkus-lumus, nangis jurai-jurai air mata duyung...akhirnya......keluar jugak si selumbar.......yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyy...

ok...meh nak cerita tools yang boleh membantu.......

ni la dia tools yang aku guna,

1.Jari yang dah dicemari selumbar...owchhhh


 
2.baby oil..... supaya masa dok korek-korek tu jari tak kering...and untuk kurangkan sakit...


3. pin tajam...yang tajamm dan panjang....

4. sepit udang...sepit kuku...sepit ketiak..sepit janggut...sepit baju...sume sepit bleh....asalkan muncungnye tajam...senang nak tarik selumbar degil keluar dari isi jari...sakit woooooooo..

5. ni penting....rawatan follow-up..minyak gamat...
 
6. kapas yang lembut gitu...

7. kena ada getah...utk ikat kapas..ekekek..

haaa.....kaedahnya...dengan hati yang tabah....gunakan tools di atas, dan cuba cungkil or tarik keluar selumbar tu....buat ruang disekeliling hujung selumbar....korek sikit-sikit....hati kena tabah...memang sakit..kalau dah tak tahan, kebaskan tangan guna ais....nak tggu tangan bernanah baru nak keluarkan atau nak tahan sakit sikit....huuuuuuu...buat pilihan cepat...

tadaaaaa...ni la hasilnye....dah keluar selumbar tuh....yeahhhhhh..lega gile weiii.....

berlubang sket jari chumel ku ini...hoooo....tapi yang penting, selumbar dah kuarr....
 
 

haaa...ini la mende alah selumbar tuhh...

untuk kurangkan sakit, letak setitis baby oil...

pas2 biarkan jup....then balut dengan kapas yang dah diletakkan minyak gamat....
tadaaaaa....siap sudah......poyos...siap balut2...yebaa...yebaa...

3 comments:

3.z.z.3 on September 4, 2010 at 1:07 AM said...

cerita pasai selumbar nie, semlm bawak ammar pi doctor. Sofea sharp pencil color tajam dah tu tak tau
pasai apa dia pi cucuk jari abg dia. Mata color pencil tu patah kat dlm jari tu. Jadi dah dua tiga hari.
Mlm rabu baru ammar tunjuk kata jari dia senget.


Apa lagi, jalankanlah operasi pembedahan sendiri. Rupanya dlm. Bawak pi doctor, dia inject and korek korek
tempat tu. Bukan darah yang keluaq, warna color hitam tu yang keluaq banyak. Doctor kata serpih tu dah sebati
dgn isi jari. Maka dia pun tuanglah sejenis cecair yg bila kena jari berbuih mcm asid.

Itulah cerita budak budak yang terbaik.


Regards,
Safina
TMIM – Butterworth Branch

Happy Snare on September 20, 2010 at 1:24 PM said...

hi, i googled about selumbar and bumped into your blog. thanks for the info. memang tak byk cara2 nak keluarkan selumbar. sekarang tgh sakit ni. dah la menusuk ibu jari kanan. nak makan pun payah. nak gi jumpa doctor sat lagi...

3.z.z.3 on September 20, 2010 at 11:02 PM said...

uikss...kena kat ibu jari kanan...haduisss....ngilunyeeeeeeeee......g klinik la mintak doc kuarkan..kalau nak kuarkan sendiri tu boleh, tapi mmg dasattt..

 

EPISOD PENSIL
Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei