Jul 1, 2010

Medical Card - Menarik lah cara penyampaian agent nih...

at 8:26 AM
Hye Semua~~

pagi ni bukak emel, ada dapat emel pasal Medical Card..so saja la gatal2 baca walaupun tak minat...
Aku agak tertarik dengan penyampaiannya...mari kita "ushar" sket...dan Ape pendapat korang sume??

PSSTTTT: seblum korang mula, nak pesan nih....entry kali ni panjang, aku pun pada mulanya malas nak baca...ehehhe
Ramai yang masih tidak tahu apakah itu medical card. Oleh itu saya perlu terangkan.
Medical Card?

Medical Card atau dalam bahasa melayu ialah kad perubatan. Medical card membolehkan anda menerima perubatan yang terbaik
dari
hospital swasta di malaysia dengan tanpa mengeluarkan duit anda. Semua kos perubatan akan ditanggung oleh syarikat insurance Prudential.

Contoh hospital swasta  Prudential ialah

KPJ AMPANG PUTERI SPECIALIST HOSPITAL
ASSUNTA HOSPITAL
COLUMBIA ASIA HOSPITAL, PUCHONG
KPJ DAMANSARA SPECIALIST HOSPITAL
GLENEAGLES INTAN MEDICAL CENTRE
PANTAI HOSPITAL AMPANG
KPJ KAJANG SPECIALIST HOSPITAL
KUALA LUMPUR SPORTS MEDICINE CENTRE
PANTAI HOSPITAL CHERAS
PANTAI HOSPITAL KLANG
PANTAI HOSPITAL KUALA LUMPUR
PUSAT PAKAR TAWAKAL
SENTOSA MEDICAL CENTRE
SRI KOTA MEDICAL CENTRE
SIME DARBY MEDICAL CENTRE SUBANG JAYA
SUNWAY MEDICAL CENTRE
TUNG SHIN HOSPITAL

Kenapa perlu medical card?

Bermula dengan cerita Ahmad. Ahmad berumur 25 tahun dan seorang engineer di PJ. Gaji RM2500 sebulan. Cukup makan cukup pakai. Ahmad menyimpan RM500 sebulan untuk target kahwin
5 tahun lagi. So akan ada RM30K 5 tahun kemudian.

Cukup 5 tahun, Ahmad sudah ada RM30K. Tetiba hidup tidak seindah diduga. Ahmad mengalami tekanan darah tinggi. Berjumpa dengan doktor pakar, Ahmad memerlukan
pembedahan untuk arteri. Arteri Ahmad tersumbat kerana kolestorol. Biasala orang bujang, asyik makan di mamak sahaja dan sibuk berkerja exercise pun kurang.

Pembedahan memerlukan RM50K. Mana nak cari ya? Ahmad pun terpaksa keluarkan savings perkahwinannya RM30K. Dan berhutang dengan kawan kawan dan saudara mara RM20K.

Alhamdullilah, semuanya ok. Tetapi kahwin tak dapat. Hidup sekarang berhutang. Ini yang anda mahu?

Bagaimana jika ada medical card?

Ahmad menyimpan RM300 untuk perkahwinan dan RM200 untuk insurance medical card. Cukup 5 tahun Ahmad ada RM18,000. Masalah pembedahan RM50K selesai dengan medical card. Medical card Ahmad mempunyai limit sebanyak RM750,000. Ahmad mendapat perubatan terbaik tanpa perlu risau berapa kos nya.

Selesai pembedahan, Ahmad mampu melangsungkan perkahwinannya dengan RM18K. Cukup ke RM18K.

RM200 sebulan yang Ahmad gunakan untuk medical card bukan sekadar bayaran. RM200 sebulan adalah sekali bersama simpanan dan pelaburan. 5 tahun bersama Prudential Ahmad mempunyai RM10K savings di dalam plan medical cardnya. Ahmad boleh mengeluarkan wang ini. RM18K + RM10K = RM28K :)

Kahwin dapat. Sekarang dah sihat. Hutang pun takde :)

Apa yang Ahmad dapat dengan RM200 sebulan bersama Prudential Medical Card plan?

Pampasan RM100K jika berlaku kematian
Pampasan RM100K jika mendapat salah satu daripada 36 penyakit kritikal * sila msg saya jika ingin tahu apa 36 penyakit kritikal
Pampasan RM100K jika kematian disebabkan kemalangan atau cacat.
Elaun
RM50 per day for ward
RM100 per day for ICU
RM2500 for surgery

Bonus
RM 300 bonus jika tidak sakit sepanjang tahun (setiap tahun semasa)

Medical Card.

Perlindungan sebanyak RM750,000 untuk bayaran perubatan.

penyakit biasa seperti demam panas, h1n1, dengue, sakit mata, jatuh tangga, yang menyebabkan di hospitalkan. semua akan dicover bukan sekadar penyakit kronik.

Ahmad juga akan mendapat RM300 sehari jika diwadkan kedalam hospital sebagai allowance. Contoh 7 hari = 7 x 300 = RM2100
Allowance bukan untuk membayar bil. Ini adalah wang anda. Gunakan untuk doa selamat atau sebagainya.

Jika mendapat Ahmad mendapat salah satu daripada 36 penyakit kritikal, Ahmad tidak perlu lagi membayar RM200 sebulan.
Prudential akan bayarkan dan perlindungan Ahmad akan masih berterusan sehingga umur 80tahun.


Prudential Medical Card plan adalah bersama savings dan pelaburan. Ahmad akan mempunyai RM150K apabila umur 55 tahun.
simpanan ini flexible dan boleh dikeluarkan pada bila bila. Seperti Ahmad mengeluarkan RM12K pada umur 30tahun untuk perkahwinannya.

Semua di atas ditulis di dalam policy document dan properly contracted as black and white. Ini adalah pelaburan terbaik dan selamat untuk anda semua.

Membazir bayar insurance lebih baik simpan sendiri.

Ahmad bayar RM200 sebulan RM200 x 12 bulan x 30 tahun = RM72,000

Tapi apa Ahmad dapat dari plan Prudential 30 tahun kemudian? RM150K!

Walaupun Ahmad claim medical card RM10K, RM50K, RM500K, simpanan RM150K Ahmad tidak akan berkurangkan.

Adakah plan ini bagus? Ahmad bukan membayar insurance, tetapi Ahmad MENYIMPAN/ MENABUNG wang dengan plan insurance.
Berikut adalah ringkasan maklumat mengenai Kad Medikal Prudential BSN Takaful:-
MEDICAL CARD (KAD PERUBATAN)
NILAI PERLINDUNGAN YANG TINGGI & BAYARAN BULANAN YANG RENDAH TERTAKLUK KEPADA UMUR SERTA KEMAMPUAN ANDA
Insuran No 1 & terbaik di Malaysia. Rekod claim yang cemerlang tanpa Medicare ATAU Medijaring.
Had Min RM 500,000-00 sehingga umur 70 Tahun. Had tahunan RM50,000-00 tanpa Pecahan had.
Berkuatkuasa selepas 4 bulan dari tarikh kad. Untuk Kemalangan, sebaik sahaja kad diluluskan.

BIL SEPERTI DICAJ
· Manfaat Bilik & Penginapan Hospital Harian RM100-00 (Max 120 hari)
· Manfaat ICU (30 hari setahun)
· Manfaat Pembedahan
· Manfaat Dalam Hospital & Perkhidmatan Berkaitan
(Ubat,peralatan,ujian makmal,makanan,ambulan,yuran Dr & lain2)

BIL SEPERTI DICAJ – PESAKIT LUAR
· 30 Hari Sebelum & 90 Hari selepas keluar wad – Prudential akan membayar balik
90% daripada nilai bil rawatan ini.
· Manfaat Penjagaan oleh Jururawat di rumah 4 jam setiap hari (Lifetime 180 hari)
· Manfaat Surgeri Harian
· Manfaat Rawatan Barah
· Manfaat Rawatan Dialisis Buah Pinggang
· Manfaat Rawatan Kecemasan Kecederaan Kemalangan

LAIN LAIN BIL
· Ko –Insuran – 10% daripada kos bil hospital perlu dibayar oleh anda kepada
hospital (Minima RM300-00 & Maksima RM1,000-00)
· Perlindungan 24 jam di seluruh dunia – Asalkan tidak melebihi 90 hari. Bil
dibayar balik mengikut kadar rawatan di Malaysia tertakluk mana yang lebih
rendah.
FAEDAH-FAEDAH PAMPASAN
(Tidak dipotong dari nilai Kad Perubatan atau pun Simpanan Anda).
· Kematian biasa atau hilang Upaya Kekal + Khairat kematian RM2,000-00 + Nilai
tunai simpanan anda
· 36 Penyakit Kritikal / Hilang Upaya Kekal (sebelum umur 60 tahun) atau Kematian
– jumlah tertakluk kepada caruman bulanan anda.
· Kematian /Hilang Upaya kekal akibat Kemalangan – Minima RM20,000-00 .
Dibayar berganda jika ia berlaku di dalam pengangkutan awam, lif atau hotel.
· Kos Perubatan Pesakit Luar – RM2,000-00 bagi setiap kemalangan.
· Elaun Cuti Sakit (MC) (Akibat Kemalangan) – Minima RM100-00 seminggu.
· Elaun Harian semasa berada di Wad Hospital – RM50-00 hingga RM400-00
(tertakluk kepada caruman bulanan anda)

SIMPANAN & PELABURAN ANDA

· Tempoh matang – anda yang tentukan asalkan nilai simpanan anda melebihi
RM1,000-00 utk kad Prudential atau RM4,000-00 jika Kad BSN Takaful.
· Untuk Kad Prudential, seandainya anda didiagnos 36 Penyakit Kritikal atau
pun Hilang Upaya Kekal (sebelum umur 70 tahun) , anda tidak perlu lagi
mencarum premium bulanan anda. Prudential akan mengambil alih
mencarum ke dalam akaun anda sehingga umur anda mencapai 100 tahun.
Utk Kad Pru BSN Takaful hanya 36 Penyakit Kritikal sahaja & sehingga
umur anda mencapai 80 tahun)
· Simpanan anda terjamin, tidak terjejas walaupun anda sudah membuat claim
atau mendapat faedah-faedah pampasan di atas.
· Simpanan Tambahan ( SAVER) Minima RM10-00 - dapat mempercepatkan nilai tunai
simpanan anda.
Berminat?

Sila email saya di saniprudential@yahoo.com / saniprudential@gmail.com  dengan details dibawah untuk mengetahui beberapa bulanan sebulan yang anda layak.
1. Full Name
2. Date of Birth
3. Smoking or not
4. Annual Income
5. Contact Number
6. Location
7. Married/Single
8. No of kids
9. Occupation
10. Travel a lot?

Regards,
SANI PRUDENTIAL
Handphone : 012 395 94 84

Wealth Planner and Financial Advisor
Prudential Assurance Malaysia Berhad
Please click banner below to visit my blog :)

http://saniprudential.com/
 PSSSSTT: AKU BUKAN AGENT MED CARD EKKK!!!

2 comments:

fadhilah on July 1, 2010 at 10:56 AM said...

aku tau ko ade share ngn prudential ni.. hahaha

3.z.z.3 on July 1, 2010 at 12:33 PM said...

banyak laaaa...ngan tokia marina ade ler...

 

EPISOD PENSIL
Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei