Dec 28, 2010

Dah Sebulan. =)

at 2:34 PM 4 comments
Hye Semua~~

.MrEzz: cyggggg........
.MrEzz: arini kan....
.Saya Comeii: yeee
.MrEzz: genab 1 bulan kt bertunang..
.MrEzz: hehehe



ehhehee.... PENSIL sayang kamu wahai Tunang PENSIL


Dec 19, 2010

Dalam Dilema

at 10:53 PM 1 comments
Hye Semua~~

erm.....nak tambah RM1XXX untuk baju pengantin baru....

atau.........

pakai je baju yang sedia ada kat butik...

mak kata, pakai je baju yang sedia ada....sebab....banyak kena tambah...membazir katanya...boleh beli peti ais besar tu.... tak pun mesin basuh auto. TV...dan macam-macam lagik....uishhhhh....

aku dah terbayang-bayang design baju...tapi bile mak dah cakap cam tu, goyang jugak la...huh......mari berfikir...


ehehehhehe...

Dec 15, 2010

This week, catch Ashida and Ask Me Again in action! - YouthSays Campaign - YouthSays.com

at 8:44 AM 1 comments
Hye Semua~~

Jangan Lepaskan Peluang!!!!

Dah episod 3 dah ni....



This week, catch Ashida and Ask Me Again in action! - YouthSays Campaign - YouthSays.com

This TV show is a platform for 8 talented but undiscovered young
musicians to improve and showcase their skills for fame and fortune.
Each week, 2 finalists will perform in a non-elimination round and the
winner will be crowned during the 26th December FINALE.


The 2 finalists for this week are from Johor Bahru. Ashida is a female
solo singer with her pop and ballad genre while Statik is a 4-piece
rock band that delivers ‘Power Pop’ genre.


Check out the third episode in tonton.com.my/kawankubintangcocacola

Dec 12, 2010

DIY Bunga Tangan

at 11:21 PM 2 comments
Hye Semua~~

ramai tak yang pernah cuba buat bunga tangan sendiri??

ada pernah terfikir nak buat sendiri?

bunga tangan yang simple....senang je nak buat.....mudah dan murah....

untuk majlis tunang Pensil hari tu, Pensil buat sendiri bunga tangan... sebnarnya makcik Pensil yang buatkan,...hehhe...Pensil cuma bagi idea sikit-sikit dan arahkan itu ini....

ok..meh nak cerita, bahan-bahannya ADALAH:
- bunga  hidup/bunga palsu pun boleh...pilih la kombinasi warna ikut suke sendiri... (kalau guna roses/carnation, 16 kuntum cukup dah)
- bunga kecil
- riben satin yang lebar....
- riben berdawai
- jarum peniti
- green tape (yang guna untuk balut lidi bunga telur...ape ntah nama betulnya)
- gunting

haa...tu je yang diperlukan...

cara-caranya:

** susun bunga dalam genggaman, jadikan bunga tu bentuk bulat bagi permukaan atas bunga tangan.....

** susun pulak bunga kecil di sekeliling bunga utama tadi...

** lepas tu lilit genggaman bunga, full dari atas sampai bawah dengan tape hijau.....agak-agak lilit sejengkal pun ok la rasanya....make sure lilit kuat-kuat..jangan sampai terlerai...

**dah lilit dengan tape hijau, ambil riben satin (ikut warna tema korang), lilit lagi skali dari atas sampai bawah...full tau....lepas tu bila dah abis lilit sampai bawah...semat dengan pin....kalau ada pin tudung dolu-dolu. semat dari bawah, sampai atas...kemas-kemas....

** then potong batang bunga tu...biar sama rata tau...

** buat la riben panjang berjurai dari atas sampai bawah

** pastu ikat la riben berdawai...buat bentuk sket....

dah siap....korang dapat gambaran tak??huahahhahaa...mesti susah nak paham kan..alaa...senang je...xyah bazir duit suruh orang lain buat mahal-mahal....

tgk la hasil bunga tangan yang Pensil buat sendiiri...

tadaaaaaaaaaaa...

ni model tak bertauliah...

ni pun..lagi sorang...





nah...kalau tak paham, tgk LINK NIH....(right klik..new tab.. Ok)

tak pun kalau da tak jadi sangat... ditambah dengan malas....boleh la tempah...

aku surfing ada jumpa blog nih...korang tgk la...tempah kat dia, mana tau berkenan,Pensil tak pernah tempah pun, tak de kena mengena dengan owner dia pun ha....LINK SINI...

OK...selamat berfikir ye...hehehe

Dec 11, 2010

Design Baju...

at 11:15 PM 1 comments
Hye Semua~~

untuk majlis seterusnya.... beberapa persediaan dah dibuat...dah tak de pening-pening nak cari butik dan pakej2 extravaganza , sekarang pening nak fikir design untuk baju sanding...wow...bestnye.....boleh request design sendiri...wow lagi skali...yehaaaaaaaaaa... tapi pening la nak fikir....huuhuu... tapi mesti seronok kan..kan....

Dec 3, 2010

jawatan kosong / kerja kosong...

at 2:28 PM 0 comments
Hye Semua~~
function macam jobstreet...
tapi nama dia JobsCentral...
kepada yang mencari kerja kosong..
boleh la try...
tak rugi pun cuba...
kan..kan.....
mana la tau dapat kerja yang diidamkan....
semoga membantu...

E-day

at 2:09 PM 2 comments
Hye Semua~~


 dengan gambar nih...


Ni lagi satu....


majlis ni pada 28 November 2010....kami pilih tarikh ni sebab ianya adalah tarikh lahir Mr.ezz kesayangan aku...yeayyyy....Happy Birthday sayang......tak terlambat rasanya.....huahahha....

ada dalam 800 gambar yang akan ditapis dan dipilih untuk dicuci malam nih...

cadang nak pilih dalam 300 gambar je....wekkkkk....nak kena pilih kasih malam nih...huhu...

k lahh...enjoy your day...

kalau nak tgk banyak2 gambar....

klik kat sini ye....

terima kasih kepada semua yang hadir dan membantu dalam melancarkan majlis....

yeayyyy!!!

Dec 2, 2010

Gambar Kejadian Nov 28, 2010

at 10:23 AM 0 comments
Hye Semua~~

Kepada yang teringin nak tgk gambar masa majlis aku tunang, sila klik link ni...tgk je la kat album picasa aku ye...

jangan segan-segan...tengok le kalau tak segan...

tapi jangan copy atau diterbitkan dalam apa jua cara sekalipun tanpa kebenaran PENSIL....salah disisi undang-undang blog PENSIL.. huh...

 enjoy...

ni Linknye....CLICK SINI!!

Dec 1, 2010

Dah Bertunang... :D

at 1:07 AM 2 comments
Hye Semua~~

mcm tajuk di atas, aku dah bertunang...yeay...gatai kan...ehhehe...skali skala...

ermm..bnyk insiden yang terjadi..

preparation mmg aku x boleh lupa...

masa dan detik kejadian masih segar dalam ingatan..mmg membuatkan aku tersengih sorang2...

untuk majlis tunangku, aku DIY pelamin, DIY bunga tangan, half DIY hantaran... DIY packing doorgift..
persiapan mmg menarik dan happening sangat... bila banyak DIY, mmg jimat dan berbaloi-baloi..

ok...dalam entry akan datang, aku akan tunjukkan cara-cara menDIYkan komponen bagi majlis tunang...yang simple2 jek...

ade sesapa nak tgk gambar masa aku bertunang ke?

kalau ada permintaan kat ruang komen, nnt aku upload la ye...

ok...thanx kepada yang banyak membantu dan menjayakan majlis yang simple tetapi meriah tersebut...love u all..muahhh...

Nov 21, 2010

site visit

at 11:05 AM 3 comments
wahh..ari ni mr.boipren aku g site visit..fizikal progress dia
mendahului jadual. Dah block tarikh. Dah tempah kerusi. Deposit
katering. Ni yang aku jeles ni. Belah lelaki dah hampir settle sume yg
basic2. Siap da ada lakaran konsep. Cik adik jeles btol. Sbb cik adik
br dok terhegeh2 mencari sumber. Haiya..

Nov 19, 2010

DIY bunga tangan

at 4:11 PM 0 comments
Hye Semua~~

wow...letihnye aku search pasal bunga tangan....

sakit pinggang mengadap PC nih..

cari punye cari punye cari...

tak jumpa pun yang menarik untuk ditempah..

tetiba terlintas, apsal tak mau DIY sendiri...

chewahh...nampak cam senang je kan...

lokasi kedai bunga yang murah dah tau..banyak pilihan warna dan cun-cun...

riben + pin senang nak cari...kain net pun senang nak jumpa..

cuma lagi satu ni je yang susah sket...

kepakaran dan tangan yang kreatif...pakar tu mmg jauh sekali..kreativiti?? ermmm....tak tau la sama ada aku ni kreatifke tak...ekekekekke....

plan aku cam ni, minggu ni cuba try buat bunga tangan pakai bunga artificial....hahahaha...pas2 kalau confident, try la buat pakai bunga segar plak....

ermmm...so bloggers, wish me luck...chaiyok ZE.....

Nov 18, 2010

Tarif Bil Elektrik dah naik...

at 10:20 PM 8 comments
Hye Semua~~


ermm..macam tajuk di atas...korang perasan tak yang bil elektrik dah naik.......??



patut la bil melambung bulan nih...haiya...




tgk gambar bawah nih....






Kadar lama 0.218
Kadar baru 0.286
Beza kadar 0.068
Peratus kenaikan = (0.286 – 0.218) / 0.218 = +31.19266%

Wow…banyak gila naik tariff elektrik…

So ape tindakan kita?? Memberontak?? Putuskan sambungan TNB??Boikot TNB??

No..no…no…langkah yang letih tepat adalah mula belajar jimat elektrik…guna peralatan energy saver….kurangkan/minimakan pengunaan peralatan elektrik….bila korang berjimat elektrik, elektrik guna sikit, bil elektrik pun rendah…

Kalau kita bersatu berjimat cermat guna elektrik, kurang pollution, kurang pengunaan arang yang digunakan utk hasilkan elektrik…selamat la kayu-kayu pokok…kurang la global warming…wah..pandainye aku cakap…betul ke?? Ehh…betul tau!!!..

kalau tak percaya bil elektrik dah naik, cuba la check kadar kat bil elektrik korang…compare dengan bil-bil sebelum nih..

ambil ini semua sebagai sesuatu yang positif....dan korang akan dapat yang positif... 

kalau fikir negatif, negatif la jawabnye...

so...be positif bloggers!!

p/s: Fiza, dah beli hadiah untuk aku ke blom???ahahha

Inter Alia

at 10:25 AM 0 comments
Hye Semua~~

ok....perkataan yang kita belajar hari ini adalah INTER ALIA..

bile search kat Google...inter alia ni perkataan Latin rupanya...

maksud nye dalam BI adalah among other things

dalam bahasa Melayu lebih kurang camni la.......Dalam Kata Lain

Nov 17, 2010

Baju Tunangku

at 8:55 PM 2 comments
Hye Semua~~

Ermmm...nak tunjuk gambar Baju Tunang yang bakal aku pakai hujung bulan nih...



Nak pesan supaya jangan terkejut...



N jangan marahh yeeeeeeeeee...





tempah baju je dah RM180...haiyaa...





Nah....tgk la.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tadaaaaaaaaaa....cantik tak??
 ehehehhe...bukan yang atas tu la....tu baju Mrs. Google...hehhe


yang bawah ni la baju aku....




sila nikmati gambor nye..


huhu...



...cantik kan??..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
ni gambar full....ehhee
.
.
.
.

so camne??

ok tak??

mesti la ok...

ni x bawak g dry clean lagi...huhu..

nak bawak g dry clean lah..


bye...


jangan marah heeeee

lallalalaalalaa

Nov 10, 2010

Kanser Servik.. Apa korang nak kata?

at 3:57 PM 0 comments
Hye Semua~~





pssttt..!!! Click for support... And...Thank You So Much....!!




On behalf of all the women in your life, take your Pledge   profile image

On behalf of all the women in your life, take your Pledge

Cervical Cancer is mainly caused by a virus called the human papillomavirus (HPV). It is specific to women and is preventable. Protect your BFFs, sister, mother, and loved ones from cervical cancer. Thousands of Malaysians are making a Pledge to protect their loved ones from cervical cancer. Fight Cervical Cancer! Pledge now!



Kalau dengar je pasal Kanser, semua orang takut..
tak kira la kanser ape, mmg dikatakan membawa maut...
harap-harap kita semua dilindung daripada penyakit yang memudaratkan kesihatan. Amin..



Jom blaja serba sedikit pasal kanser SERVIK


Apakah itu kanser servik?

  • Kanser pangkal rahim.
    • Servik adalah bahagian pangkal atau bawah rahim yang bersambung dengan vagina.
  • Penyakit di mana sel-sel di servik membiak secara luarbiasa.
  • Ia boleh terbahagi kepada :
    • Peringkat awal
      • Berlaku di sekitar servik
    • Peringkat lewat
      • Merebak ke tisu-tisu berhampiran atau organ tubuh yang lain / 'malignant'
      • seperti paru-paru melalui sistem aliran darah
  • 7.9% (2,000 - 3,000 kes setiap tahun) dari semua kes kanser yang dimasukkan ke hospital kerajaan adalah terdiri dari kanser servik.
  • 10.5% dari kematian wanita yang mengidap kanser di hospital kerajaan adalah disebabkan oleh kanser servik.

Apakah penyebab kanser pangkal rahim?

Penyebab sebenar tidak diketahui tetapi terdapat beberapa faktor risiko yang mungkin boleh dikaitkan dengan penyakit ini. Jika seseorang wanita mempunyai salah satu dari faktor berikut, mereka adalah golongan yang berisiko tinggi:

  • Memulakan perhubungan seksual pada usia terlalu muda.
  • Mempunyai pasangan seks berbilang
  • Mengandung lebih dari 5
  • Jangkitan kuman melalui hubungan seksual seperti 'HPV' (Human Papilloma Virus/wart virus)
  • Kurang jagaan kebersihan anggota sulit
  • Merokok (Kajian mendapati merokok boleh membuatkan sistem imun tubuh badan lebih terdedah kepada jangkitan virus dan penyakit berkaitan dengannya).
  • Kurang daya tahan melawan penyakit, disebabkan oleh jangkitan atau penyakit tertentu.

Para penyelidik masih cuba memahami mekanisma bagaimana faktor-faktor berikut berperanan menyebabkan kanser servik.




Adakah anda mengetahui tanda dan gejala kanser pangkal rahim?

Sila rujuk kepada doktor sekiranya anda mengalami salah satu daripada gejala berikut:

  • Perdarahan yang luarbiasa dari vagina (bukan haid)
  • Perdarahan yang banyak
  • Perdarahan yang berpanjangan
  • Perdarahan di antara haid
  • Sakit
  • Kehadiran darah beku
    • Perdarahan dari vagina selepas hubungan seksual
    • Sakit semasa hubungan seksual
    • Perdarahan dari vagina selepas putus haid
    • Keluar cecair yang luarbiasa dari vagina
  • Berbau
  • Bercampur darah


Bolehkah kanser pangkal rahim dikesan?


Ya, boleh.
Kanser servik mengambil masa yang lama untuk terjadi - lebih kurang 10 - 15 tahun.
  • Ia memakan masa berbulan atau bertahun untuk seseorang itu diserang kanser.
    • Serangan kanser biasanya berlaku dikalangan wanita yang berumur diantara 40 - 60 tahun. 
    •  Sebelum sel kanser servik dikesan, tisu-tisu di servik mula berubah dimana sel-sel luarbiasa mula dikesan (dikenali sebagai 'dysplasia')

     


    Apakah ujian yang mengesahkannya?

    Sekiranya keputusan ujian pap smear anda positif, doktor akan meneruskan dengan kaedah colposcopy.
    Sekiranya keputusan ini menunjukkan adanya "invasif" kanser, ujian seterusnya akan dijalankan :
    • Full blood count
    • Liver function test
    • Renal profile
    Nota : Buat masa ini tiada ujian darah 'Tumor Markers' untuk mengesan kanser servik.

     

    Apakah rawatan yang disediakan?

    Doktor akan memberi kaunseling kepada anda mengenai rawatan pilihan yang bersesuaian.
    Biasanya, terdapat 3 jenis rawatan :

    • Pembedahan
    • Radioterapi
    • Kemoterapi

    Keputusan rawatan bergantung kepada jenis sel kanser yang dikesan.




    Mencegah lebih baik dari merawat.

    Amalkan cara hidup yang sihat.


    Setia pada pasangan anda.


    Lakukan pap smear setiap 3 tahun.



     Rujukan: http://www.infosihat.gov.my/penyakit/Dewasa/UjianKanserServik.php


    Click And Pledge!!


    pssttt..!!! Scroll up and Click for support... And...Thank You So Much Again....!!
     

    EPISOD PENSIL
    Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei